ELECTION MATTER
MOST URGENT

s

\W GOVERNMENT OF NATIONA

rEAPITAL TERRITORY OF DELHI
- OFFICE OF THE CHIEF ELECTORAL OFFICER, DELHI

No.CEO/MC(/2013/ 5 o}

To

Sh. Sharat Kumar Sinha
- Dy. Commissioner of Police
Election Cell: PHQ, Delhi

Sub:
Elections- Clarifications sought thereof.

Sir,

Old St. Stephen's College Building,
Kashmere Gate, Dethi— 110 006.
Fax. Nos.23969611, 23963604

Dated:- 6Y-ib-]3

Regarding Training of Police officers on conduct of Elections for the forthcoming Assembly

With reference to your letter No. 3437/Election Cell (AC-I)/PHQ, dated New Delhi the-

queries, are as below:-

-23/09/2013 on the subject cited above, in this regard, clarifications sought by your office on certain

Query'raised by Police

Clarifications

1. How many flags can be displayed/host
on a vehicle by a candidate or by his
campaigners?

Only one flag or banner or poster or placard can
be allowed provided it does not violate MV ACT
and does not obstruct other road users.

Vehicle should have RO’s permission also

2. Who wfll accompany a
handicapped/very old aged voter and up
to what extend?

If the presiding officer is satisfied, then one
companion with the blind/infirm/physically
handicapped who is not below the age of 18
years under rule 49N, can be allowed to go to
the voting compartment however no person
shall be permitted to act as the companion of
more than one elector at any polling station on
the same day. Record of such voter should be
kept by Presiding Officer in form 14A.

3. Who will remove the flags, posters
hoardings/banners etc. from the private
houses? '

Concerned MCC team in association with civic
agencies and police.

4. Whether the Police is authorized to
verify a voter, who is going to cast the
vote? '

No. The work of verifying the voter is of the
presiding office and polling party deputed for
conducting the election at booth. The police
officials are not to disallow any person to come
for vote even if he /she is not carrying the voter |




!

card. There are several documents which are
allowed by the Election Commission besides the
Voter | Card / Voter Slip to identify the voter by
the presiding officer. However general law and
order situation out side the polling booth to be
maintained by the police officials

5. How and what action will be taken by

the Police against a dummy candidate, if
complaint is received? Or not received.

Dummy candidates usually —misuse the
permissions given for vehicles to them.

In suspected cases the field functionary should
record the campaigns by the dummy candidates
and check if the campaigning material of
another candidate is being carried out in his or
his agent’s vehicle. Same is
photographed/videographed and statements of
witness taken.

Vehicle permission given to dummy candidates
to be withdrawn by the Returning Officer . The
expenditure is booked against the candidate in
whose favour the dummy candidate was
campaigning

Further action under 171 (H) of IPC to be taken
by the Police for unauthorized campaigning/
incurring  election expenditure  without
permission of the candidate

6. What is demarcation of polling station
for polling agents set-up? Who will do
this exercise? :

The question is not clear but if it is for setting up
of a candidates election booth, then Candidate’s
election booths with one table and two chairs
without shamiyana or tentage with one banner
of 3 ft x 1.5 feet beyond 200 mtr of the Polling
Station that too with permission from local
authority are allowed . No canvassing allowed
within 100 metres of a PS as per section 130 of
the RP Act 1951

Demarcation exercise of the peripheries by
MCD/NDMC/PWD in association with Returning
Officer and police

If question is about the seating arrangement of
polling agent inside the polling booth then such
arrangement is made by the Presiding Officer in
a manner that the polling agent can seé the face
of voter coming to vote but not able to see the
casting of vote by a voter . The preference in
seating arrangement is first given to agents of
National recognized party, then those . parties
who have been allowed to use this reserved
symbol, then to registered party followed by
agents of independent candidate.
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If presiding officer does not make any
complaint but quarrel/scuffle took place
between polling agents or there is any

' possibility of a:quarrel inside the polling

booth, then what will be the role of
Police?

Presiding Officer is duty bound to inform the
police and

Action to be take action as per various provisions
of IPC a_nd RP Act 1951

How many times a candidate can visit
within polling premises/booths & what
will be duration of this stay?

No ban. However, it should not cause any
obstruction to voters. .

How many times a polling agent can be
replaced by a reliever? Also clarify time
of relieving and frequency of snacks etc.

‘to polling booth for polling agent?

For every Polling Agent, there may be maximum
of two relief agents . But only one person can be
inside the polling station at one point of time.
Regarding number of times a Polling Agent can
be replaced by his reliever is not given. However
Polling agents can not be relieved after 3 PM.
The polling agent will not be allowed to return at
the polling centre if he is relieved after 3.00 PM
and he will also not be allowed to take outside
the copy of electoral roll as well as voter slip.

It is to be ensured by the Presiding Officer that
the poling agent has to be the registered voter of
the same polling station and should have valid
photo identity card

10.

Whether a person can wear cap/wrist
band bearing pérty name on the date of
polling for election campaigning?

Yes can wear on poll day but canvassing in any
form is not allowed within 100 meters of the
polling station as per section 130 of the RP Act
1951

14

tf a Juvenile involves in campaigning on
the poll day wearing with particular T.
Shirt/cap etc., what will be the course of
action against' him by the Police?
Whether section 171 (a) is applicable
against them or otherwise?

No canvassing by an individual ~within 100
metres of the polling station allowed on poll day
171 (A) IPC is not applicable to the situation
described above. However efforts to be made to
check the source of T.shirt for taking action
against the candidate relating to expenditure
accounting. Juvenile Act provisions have to be
seen against such situation

12.

Describe the role of Police in monitoring

_of election expenditure of a contesting

candidate of election. How will police
assess the expenditure of the candidate?

Police has to deploy the personnel in Flying
Squad Team (FST), Static surveillance Team(SST)
and in Video Surveillance Team(VST) as per the
ECl instructions.

Further the Police has to ensure the protection
and security of all expenditure team

To compile the report of all' FST and SST on
daily basis by the Addl. CP and forward to State
Level Nodal Officer of Delhi Police who will
compile the reports of all districts AND
FORWARD TO ECI WITH A COPY TO €CEQ ,
DELHI AS PER ANNEXURE 8, 8 A And 9 of
Expenditure Monitoring instructions by fax

State level Nodal Police Office will provide
training to all Police_personnel engaged in
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FST/SST and VST.

To coordinate with other enforcement agencies
like Income Tax, Airport Authority Directorate
of Enforcement and Delhi Excise Department .
Police is duty bound to seize large amount of
unaccounted cash during cheeking by SST .

13,

How can Police differentiate between
expenditure incurred by a political party
or by candidate?

No role for police. This is to be done by |
Expenditure Monitoring teams in each
assembly under the Supervision of DEO/ RO/
Expenditure Observer

14.

If a vehicle carrying food packets does
not have valid permission then whether
police can cease the vehicle with food
packets or otherwise. Further what will
be the disposal of food in police
custody?

Needs permission from Returning Officer.
Otherwise it will be seized and action of

incurring  unauthorized expenditure (section
(171(H) !

15.

The names of all polling agents of
contesting  candidates should be
conveyed to police authorities by which
their criminal record could be verified.
Whether such person may be a election

~ agent or otherwise?

The Returning Officer shall appoint the polling
agents on the request of the contesting
candidates. Simply having criminal record does
not become ground for disqualification for an
election agent unless convicted. The qualification
provision for election agent are same as those
for the candidate.

" 16.

Model Code of Conduct (Mcc) s
effective  from  the date of
announcement of election but there is a
need of notification while taking legal
action under the provisions of RPA in
which notification is required then how
police can initiate the action?

No notification is required for enforcing Model

Code of Conduct . It comes into force on the
date of announcement of election by the EC|.
This has the endorsement of Hon’ble Supreme
Court too.

17.

Whether a voter can wear 3 cap having
slogan thereon “MAIN ANNA HOON “or
“MAIN AAM AADMI HOON “on the date
of polling?

Yes. Individual person can without becoming the
part of meeting and procession.  But no
canvassing allowed within 100 metres of the
polling station on the poll day . No procession
and meetings for campaign allowed during
period of 48 hours ending with hours fixed for
conclusion of poll as per section 126 of the RP
Act 1951,

18.

Is it necessary to get permission for
“Dhol or “Nagara” during procession
likewise loudspeaker?

No. but it should not be cause of public nuisance
and disturbing the peace.

19.

Whether a candidate can spend the
allowed cash amount of Rs, 20,000/- in
break to different parties  (item
suppliers) or otherwise?

Amount upto Rs 20,000/ to any person/entity
for any item of expenditure can be paid in cash
during entire period of election but withdrawal
for such payments has to be made from the
candidates bank account opened for the purpose
of election . '

20.

What kind of action is required to be
taken against a person carrying flag
having emblem of a particular party
during election and polling day?

No action in case of individual, If in
rally/procession, the authorization of
campaigning should be seen and if not
authorized then action under 171 (H). And
expenditure to be booked against the party/
candidate. i

1



. If a candidate is weighing with coins then

ﬁolice will bring this to the notice of

RO as this"

' what will be the role of the police? will be receipt of the candidate’s fund. If itis
more than 10 Lakh to be informed to Income Tax
o (investigation)
22. In case major mishap took place inside X

the polling booth like fire, murder etc.
and presiding officer or his subordinates
not in a position to inform/call police, in
such state of position whether police can
enter inside the polling booth or
otherwise? -

N

Over all law and order situation responsibility
lies with the Police in such situation inside the
PS when PO is unable to act

'23. Whether umbrella js allowed along with
~ the table of political party installed

outside the Polling booth or otherwise?

Not banned. But shamiana/tentage and
elaborate arrangements not allowed within 200
metres of the polling station .

24, 1If police receives any MCC violation
complaint, then procedure to be

followed by the police?

To be brought to notice of MCC Flying squad
immediately who has members from the police
also. Control Room numbers and complaint cell
numbers and contact numbers of FST/ SST/
Video Surveillance Team and of Returning
Officer/ DEOs must be known for initiating
immediate response.

(O

Further it is advised to go through the latest instruction of ECl and provisions of various Acts.

UL

B

Yours faithfully
Bl
MR
(SATNAM SING H)
OSD (McCC)
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- ) DEOs of all 09 Districts of Delhi

Sub: General Election to Legislative Assembly of NCT of Delhi, 2013 -
Important clarifications related to Model Code of Conduct - reg.

© Sir/ Madam, L _
With reference to Election Commission of India letter no.437/DL-LA/ 2013fNS¥ .

ll, Dated 'JT* October, 2013, and other prevailing guidelines, as issued from time to™ -
_ time, the following clarifications are issued on various issues highlighted from time to

time by political parties:-

1.  Wearing and distribution of caps, small badges, stickers etc. with party na‘méj '
and symbol is not prohibited. However, the cost incurred shall be accounted forin "

the expenditure of the party.

2 Putt_'ing' up of banners / posters at homes of volunteers / supporters on pﬁi{até '_
property even with the permission of the owner shall continue to be prohibited under -

Delhi. Prevention of Defacement of Property Act, 2007.

3. There is no objection to assembly / meeting of party workers / vdlunteérs -

wearing caps or party badges subject to provision of Section 130 of Representation

_of People’s Act, 1951 (i.e. canvassing not allowed on the day of Poll within 100
‘meters of polling station). However, distribution of t-shirts, shirts, sarees, trousers

etc. with party name / logo / symbol / photo etc. and their wearing shall amount to
bribery and is prohibited. = _

4. There is no ban on puttin_g up small stickers on vehicles of volunteers on
owner's volition. However, the cost incurred shall be accounted for in the expéenditure
of the party. : e = : R
5. As-!bn_g as the stay order issued by Hon'ble High Court of Delhi on 19" June,
2013 in Wiit Petition (Civil) No.3990 /2013 continues to be in operation, there is no

 restriction on putting posters on the back-side on auto-rickshaws., -However, the

publicity charge realized by auto-rickshaw owners for display of such posters will

have to be borne and shown by the party in its account. If it is contended that auto- :
rickshaw owners are displaying such posters voluntarily and withbut raising any
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héﬁ \(w) Dey of Aam Aadmi Party on the subject cited and to state the followmg on the issues

W} \\) raised therein—
",#- . ¥ .
- \q,< 1. Wearing of Caps with party name and symbol is not prohibited subject to -~

clarification given below at (3), however, the cost mcurred shall be accountcd '

. o i
£ e {
A _ : e By Fax/Speed fost
: ELECTION COMMISSION OF INDIA
(MC L2 Nirvachan Sadan, Ashoka Road, New Delhi-110001
MES@D %’ ’f;J No. 437[DL—LA!2013/NS-II - Dated: 1'7‘_h October, 2013.
o 4 ;
f‘gﬂ% ?di@ To - |
L _ The Chicf Electoral Officer,
: N.C.T. of Delhi,
O ' 0ld St. Stephen’s College Building,
_ = Kashmeri Gate,
w Delhi,
7 \ DS 1'> _ Subject: ~ General Election to the Leg1s1atwe Assembly of N.C.T. of Delhi, 2013 —
Clanﬁcatlon under Model Code of Conduct — reg.
Sir,
' I am directed to. refer to your lcttor No., CEOfMCC/2013/46051 -54, _
C dated 6" October, 2013, and e-mail, reference dated 10-10-13 received from Shri Bipul

for in the expenditure of the party. : ‘
2. The Transport Department Govt. of Delhi had issued notlcc no.
\/ . | DC(ARU)/TPT/2013-14/5770 dated 6" June, 2013, drawing the attention of
O (}( . “owners of public service vehicles, which include auto-rickshaws, to Rule 71 of
. / Delhi Motor Vehicles Rules, 1993, which prohlblts dlsplay of ahy typos of .
advertising materials on public service vehicle. The Hon’ble High Court of

O : ng\( , Delhi had, vide its interim order dated 19- 6-2013, in Writ Pétition (Civil) No.
' / | 399072013 (Satish Saluja and Ots vs Govt. of NCT- of Delhi) stayed the abovo
. referred order dated 06-06-2013 of the State dcpartmont of Govt. of Delhl 1f

"?] w0 . that- stay Order still continues to be in operation, there is no restriction on

e putting posters on the backside of auto-rickshaws. However, the’ pubhmty
: D.S_b tH_ _ : charges realised by the auto-rickshaw owners for display of such postets will
have to be borne and shown by the party in its expenditure account. If it is
contended that the autorikshaws owners are dxsplaymg such posters voluntarxly
* and without raising any charge, a notional oampaxgn expenditure at the rate to _
be inUmated by the CEO, NCT of Delhi will have to be shown by the party in - '
its expcndlture accounts. ' '
‘3. Putting up banners/posters at home of volunteers/ supporters on privé.te j)ropcrty

is prohibited under DoIh; Prevention of Defaooment of Property Act, 2007. -
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. There is no objection to assembly/meeting of party workers/volunteers wearing

caps or:party badges subject to provisions of Section 130 of Representation of
People Act, 1951 (i.e., canvassing is not allowed on the day of poll within 100
meters of the polling station). However, distribution of T-shirts and their

wearing may amount to bribery and is prohibited.

. There is no ban on putting up small stickers on vehicles of volunteers, on

owners’ volition. However, the cost incurred shall be accounted. for in the

expenditure of the party.
Yours faithfully,

(KUMAR HAJEEV)
UNDER SECRETARY



